maanantai 27. lokakuuta 2014

Miehen puuhamaassa

Eilen pakkasimme mukaan kunnon eväät ja lähdimme koko perhe eväsretkelle lähimetsään. Mies oli katsonut toposta itselleen muutaman reitin, joista toinen oli sitä tasoa mitä hän yleensäkin kiipeää ja toinen astetta vaikeampi. Ensimmäinen reitti meni lämmittelynä ja toista hinkattiin pitkään ja hartaasti, mutta yritysten ja erehdysten jälkeen sekin antautui ja toi meille skumppaoikeudet.

Viileän kiipeilypäivän jälkeen teimme syksyisen, lämmittävän linssi-suppilovahverokeiton. Sienet ovat tässä keitossa enemmänkin mausteena. Joten jos kaapistasi ei löydy kuivattuja sieniä, kuten meillä, kiitos anopille niistä, voit jättää sienet hyvin pois. Toisaalta näin syksyllä kaapista saattaa löytyä tuoreitakin suppilovahveroita tai jos ei löydy niin tämä keitto on hyvä syy lähteä sienimetsään. Keitto on vieläkin parempaa seuraavana päivänä.

Kiipeilijän keitto

Keitä vettä kattilassa sellainen määrä, kuin kuvittelet syöväsi (tai niin monen päivän satsi, kuin haluat). En mitannut vettä enkä linssejä ollenkaan, kaadoin vain kattilaan.

Lisää linssit, 3 valkosipulinkynttä, 1 sipuli, muutama pippuri (4-5), 1,5 liemikuutiota, pieni kourallinen kuivattuja sieniä, 1prk tomaattimurskaa, loraus oliiviöljyä, muutama tippa (shampanja)-viinietikkaa ja loraus hunajaa kiehuvaan veteen.

Anna porista kattilassa 45 min. Huomaa että linssit imevät itseensä paljon vettä, sekä soseutuvat keitettäessä. Tarkista silloin tällöin, ettei keitto pala pohjaan, ellet ole laittanut paljon vettä kattilaan.
Nautitaan smetanan ja paahtoleivän kanssa. Oli muuten niin hyvää, etten olisi itsekään uskonut!

2 kommenttia:

  1. Liittyykö nauhat jotenkin kiipeilyyn, vai onko tuo muinaisten inkojen uhrialttari? Taas ihmettelee äitis

    VastaaPoista